Etichete

, , , , , , ,

Am fost invitat acum cateva luni sa particip la o dezbatere/ seminar numit „Cocktail Trends” ..m-am dus! Am spus atunci ca nu voi mai povesti despre aceasta experienta, dar.. viata!

Era organizata in Bucuresti la un hotel in centru si ajung cam cu 5-6 minute inainte de a incepe (conform agendei) insa, realizez ca un alt seminar cu tema „restaurant/ ceva tendinte culinare” se va intinde mai mult decat a fost programat. In pauza ma intalnesc cu doi-trei prieteni invitati, insa repede caut drum catre organizatori sa vad daca sunt detalii sau informatii suplimentare in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample. Observ ca domnisoara care avea rol de moderator, se afla in mijlocul invitatilor, discutand „important” cu cateva persoane. Ma prezint frumos, intind mana catre invitati incercand sa ma uit in ochii lor si cand ajung la ea (nu o intalnisem niciodata) imi spune grabit: Da Marius, ne stim! Incepem imediat!!

Ba ..va spun sincer ca nu ne stiam! Nici macar acum! Dar e asa ..un soi de Coolio sa te sti cu toti si sa fi cunoscut de toti ..esti important/a!

Scuzeeee ..am verificat acum pe FaceBook! Are dreptate ..suntem prieteni!

Am fost!

Ma rog ..ma asez pe scaun si pentru fiecare invitat care urca pe scena (inaltata bine deasupra celor din sala ..putini de altfel), cobor si ma duc sa ma prezint. Par usor surprinsi!

Incepem discutia cu un domn, care, spre surprinderea mea, a fost invitat cam in toate seminariile organizate. Au fost mai multe: despre hotel/ tendinte culinare/ vin/ cafea/ piata de retail etc. Si atunci cand am verificat am inteles .. domnul respectiv e prezent si in editiile anterioare ..e peste tot! E sponsorul oficial! Sau mai mult, si-a facut omul revista! De ce? Pentru ca are nevoie! In conditiile in care detii cateva companii de distruibutie bauturi alcoolice si baruri sau restaurante sustinute de alte cateva investitii „modeste”, te gandesti ca ..ai nevoie!!! Bravo lui! Are voie ..e legal!

Dupa primele 5-10 minute de discutii insa, imi dau seama ca nu trebuia sa ma asez pe acel scaun (de cele mai multe ori refuz sa particip la astfel de intruniri .. o sa intelegeti) si realizez imediat ca organizatorii ..da, o „mare” revista de specialitate, nu inteleg nimic!  Nu fac diferenta intre Industria Alimentatiei Publice si segmentele HoReCa vs. Ospitalitate! Nasol pentru noi e , ca ei, nu fac diferenta intre categorii de bartending: mixology/ barista sau flair! Insa, in nici un alt context in care m-am aflat alaturi de profesionisti (de multe ori in afara tarii) nu am auzit mai des folosit cuvantul „client”. Ba Romania (voastra), eu sunt aici! Si nu sunt singur! Suntem mai multi!!!

Am infiintat in urma cu aproape treisprezece ani cea mai activa agentie de barmani profesionisti/ consultanta din Romania, recunoscuta pe plan International! Am organizat sute/ zeci de concursuri nationale si internationale (va invit pe 29 Noiembrie la JW Marriott ..16 ani de Flair Crash! Ala-i primul proiect personal la care nu am renuntat pana astazi), am intalnit sute sau mii de barmani ..anual! In sesiuni! Am deschis un bar in care nu a fost loc de „compromisuri” si l-am sustinut cu bani din buzunar atat cat a fost nevoie pentru a-i incuraja pe altii sa investeasca acolo unde se pune „suflet” si nu se cauta „profit”! Am „inventat” un proiect in care am aratat ce insemna Romania! Ce barmani buni si frumosi  avem sau ce baruri/ cluburi am construit aici! Mult peste Europa! Mi-au confirmat! Dar 2-3% nu inseamna decat atat!

Mi-e greu sa va explic multe! Si nu am timp! Nici macar de modestie! Va spun ce trebuie sa stiti. Va spun o chestie pe care o explic de ani de zile in tara, si in care cred:

„In industria Ospitalitatii, doar curvele au clienti!

                                                                   Noi avem Oaspeti!”

si pentru ca respect profesionistii ..indiferent de meserie, adaug: Hotarati-va!

Bun, acum vad ca „ei” organizeaza Gale/ fac liste si hotarasc cine e „Cel mai bun barman Roman!”! O fac public! In regula! E legal ..iarasi, au voie!

Insa, si eu am voie sa-mi spun parerea ..public!

Daca nu intelegeti segmentele/ zonele bine delimitate in bartending, va rog apelati la sprijinul unui profesionist! Insa, oameni buni ..voi nu faceti diferenta intre antreprenori, trainers/ experti bartending si barmani profesionisti (aici e iarasi foarte greu)! Daca va pune cineva sa faceti o echipa pentru Champions League, voi jucati cu antrenorii si tineti pe banca fotbalistii ..fara vedete! Pe aia ii luati cu voi in loja!

Cred ca nu stiti nici care sunt cele doua functii de baza ale unui bar sau ..asa, random ..ce inseamna „prep”! Vorbiti insa, despre trend-uri in cocktails! Aaa ..stiti ce inseamna „cocktail”?!! Nu ..nici cel mai bun prieten al vostru nu va poate ajuta (decat cu prostii) ..da Google!

Anul acesta, pentru prima data, un roman activ in tara, a fost invitat sa voteze cel mai bun barman/ bar la BarConvent Berlin Gala ..si un alt roman (a castigat Bartender Romania) activ in afara tarii, a fost invitat sa voteze pentru cel mai bun barman/bar la Tales of Cocktails  in NewOrleans/ USA!

A iest Savoy/ American bar London –head bartender-ul de acolo a jurizat acum cateva luni finala Bartender Romania! In Romania!

Nu va mai jucati cu munca noastra! Ajutati-ne!!!